Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dilluns, 31 d’octubre del 2011

The problem with outreach by Greg Sandow

Altra entrada ineteressant al blog de Greg Sandow, ens fa pensar, i promet continuar en el tema.

But (in my view) here’s something crucial that’s missing. We don’t do much to reach what I’d think is our most natural audience — people just like us, who don’t listen to classical music. Take music students. Many schools (maybe most, maybe all) have programs that teach them how to do outreach and education. Few schools (if any) have programs to teach them to reach an audience their own age. Just about all of them — this certainly is true of nearly every student I’ve ever taught — have friends who don’t listen to classical music. These friends, culturally speaking, are just like the students. They watch the same movies, hear the same bands. But they don’t listen to classical music, which in some cases (or, maybe, realistically, many) means they don’t even go to the students’ own concerts. Concerts their friends give.

http://www.artsjournal.com/sandow/2011/10/the-problem-with-outreach.html

article de Las Provicias sobre el congrés Comunica 2.0


Expertos abogan en Gandia por la creatividad en las redes sociales.
Aquest és el títol de la notícia que apareix a Las Provincias. Res nou, ja fa anys que es diu i es rediu, fins i tot nosaltres ho hem dit en alguna que altra entrada d'aquest blog! Però la qüestió no és la repetició o manca d'originalitat, la qüestió és que la creativitat s'aprèn, i quines disciplines inculquen una mentalitat creativa, especialment en els xiquets? les arts: música, arts plàstiques, literatura, dansa, teatre, ... en quines disciplines s'està retallant més? a veure qui ho adivina

http://www.lasprovincias.es/v/20111028/safor/expertos-abogan-gandia-creatividad-20111028.html

Resum del mes

Bé, aquest mes no ha sigut dels més roïns, tampoc ha sigut bo. A la comarca de la Safor hem gaudit de quatre concerts, tots ells ben diferents, l'Orquestra d'Elx, la Capella Ducal, l'Orquestra del Caucas i el Llevant Ensemble. Poca cosa és, però més que res.

diumenge, 30 d’octubre del 2011

què dir? no hi ha paraules



Opinions de R. Muti sobre la importància de la cultura en moments de crisi

Li donen la raó, a ell i a tots aquells que ho diuen, ara! fer-los cas ja és un altra cosa

http://www.teinteresa.es/musica/Riccardo-Muti-defiende-China-importancia_0_580742236.html

divendres, 28 d’octubre del 2011

presentació llibre Josep Antoni

Link on podeu trobar informació de la presentació del llibre de Josep Antoni Alberola
http://portaldexativa.es/lliurament-dels-premis-literaris-ciutat-de-xativa/

Article interessant sobre els músics d'orquestres espanyoles

 Article interessant de Sagrario Martínez.:

Élites migratorias transnacionales: Los músicos de orquestas clásicas en España

 Resumen

El trabajo que presento analiza dentro del paradigma de la globalización las peculiares condiciones laborales y profesionales de un grupo internacional de élite escasamente estudiado en España: los músicos de orquestas clásicas. El análisis compagina la perspectiva más abstracta de la economía mundial con el retrato personal que los propios músicos hacen de su vida profesional y de su integración en nuestro país.

 

http://www.sibetrans.com/trans/a101/elites-migratorias-transnacionales-los-musicos-de-orquestas-clasicas-en-espana

La nova temporada de l'Orquestra de la Marina Alta

L'Orquestra de la Maria Alta (OMA), amb el seu director Francesc Esteve al capdavant, presenten la nova temporada. Aquest any hi ha novetats destacades, entre aquestes algunes semblants a les proposades pel Llevant Ensemble (com una temporada amb abonaments, per exemple). Fem nostres les paraules de Francesc Esteve que apareixen hui a la premsa, i per descomptat els desitgem el millor.

dijous, 27 d’octubre del 2011

Article de Paloma O'Shea

La muller de Emilio Botín, fem aquesta referència per ser consubstancial per entendre l'article, firma l'article las orquestas no por favor, el qual podríem subscriure sense més. Però se'ns plantegen vàries preguntes. 
No toquem les orquestres!, d'acord! tots a una! Però, i els recursos culturals que s'han de destinar als pobles, allí on no viu l'elit econòmica i política? Si es centra tant l'atenció per part de certs sectors socials i mitjans de comunicació en les orquestres és per què aquestes orquestres són part del seu "paisatge social" i exponents del seu prestigi. Els preocupa que el "tio Batiste, la tia Maria, Facund, Josep, Saoro, Voro, Pepa, Tere, Roseta, ..." i la resta de la gent de Bellús, de Forna, de Benifairó, de Barx, de Potries, de Barxeta... puga gaudir d'una programació musical de qualitat als seus pobles, o en llocs geogràficament propers? O ens limitem a preocupar-nos d'allò que ocorre uns metres quadrats concrets de les grans ciutats on acudeixen un nombre limitat de població amb una configuració social concreta?
Com apunta el sociòleg britànic John Harry Goldthorpe (ho penge en castellà)

Mi trabajo sobre el consumo cultural estudia cómo las jerarquías del consumo cultural determinan jerarquías sociales. Por ejemplo, en el caso de las personas de clase alta, ver si es verdad que favorecen a una “cultura de élite” (música clásica y la literatura, la ópera, el teatro o el arte), o si las de menor posición favorecen la cultura popular (televisión, literatura popular, música pop o cine). Mi investigación sugiere que esta visión “consolidada” por sociólogos como Pierre Bourdieu está equivocada y es más compleja. Las élites consumen en todos los niveles, y las clases bajas sólo consumen en los niveles de cultura inferiores. No hay virtualmente una élite “sociocultural”, es decir, individuos que consumen sólo “cultura de elite”.
Com en el segle XVII, les elits practiquen una mena de bilingüisme cultural, mentre altres capes socials només són partícips de la cultura "popular". Llavors, la seua preocupació es centra en no perdre allò que els és específic, i que per cert paguem en bona part entre tots. El sociòleg ho diu bé, parla de consum no de gustos. Probablement si l'accés fóra més fàcil a diversos nivells, econòmics, geogràfics,... el consum s'ampliaria a altres àmbits socials, ahí tenim l'exemple de Venezuela i el "sistema", ara copiat a tot arreu.  Òbviament açò no és un tema de blanc o negre, és un tema llarg i complexe on l'educació està jugant un paper ben important en l'ampliació dels gustos en amples capes de la societat, ara caldrà facilitar-los el consum.
Ens agrada l'article de Paloma O'Shea, però...

Ací teniu el link:
las orquestas no por favor

la contractció de teatre baixa un 50%

Al Levante de hui podem llegir que la contractació en arts escèniques ha baixat un 50%. De la música no tenim cap estadística, però deu ser major que la de teatre, segur. Però a la notícia s'inclou un comentari que encara no havíem vist escrit a la premsa, però que ja fa temps que es comenta i que ens deixa amb les cames tremolant: l'eliminació, en els pitjors dels casos, del SARC, o la seua reforma, que no cal ser molt llarg per a saber més o menys per quins camins anirà.
El SARC té moltes qüestions controvertides sobre el seu funcionament, però si desapareix "estem més nets que un cuc".
Com diu la notícia moltes companyies de teatre hauran de tancar, i junt amb aquestes molts grups de música clàssica, jazz o música popular.

dimecres, 26 d’octubre del 2011

Nou llibre Josep Antoni Alberola

El membre del Llevant Ensemble, Josep Antoni Alberola, presenta el proper divendres, en el marc del lliurament dels XXXI Premis Literaris Ciutat de Xàtiva, la seua obra, guanyadora d'aquest premi en la modalitat d'assaig en l'edició anterior, Música, església i ciutat. La música a la col·legiata de Xàtiva al segle XVII. L'acte serà a les 20'30 al convent de Sant Doménech. Als assistents se'ls obsequiarà amb un exemplar del llibre.
Esteu tots convidats.


dimarts, 25 d’octubre del 2011

L'abús

Decididament en temps de crisis hi ha gent imaginativa. També entre els polítics que conformen els nostres ajuntaments, com no anava a ser així? Des de fa ja temps, estem parlant d'un parell d'anys, vegem com es programa cada vegada més sovint concerts de grups d'estudiants. Meravellós, res a dir, més bé tot el contrari, iniciativa que només mereix que aplaudiments.
Però clar, quan es programa música feta per estudiants en compte de música feta per grups professionals, la cosa és ben diferent. És un abús. S'aprofiten que els primers actuen de bades, o pràcticament, per omplir una "programació" i donar aparença que malgrat la crisi l'ajuntament no minva la seua activitat cultural. Bé, no hi ha problema per la nostra part si demà a les escoles contractem estudiants de magisteri, als hospitals estudiants de medecina, als jutjats o com a secretaris dels ajuntaments a estudiants de dret, ... 
Els estudiants han de tenir sempre les portes obertes, sempre! es essencial per a la seua formació i la seua immersió en la professió. Però no aprofitar-se d'aquesta necessitat peremptòria per a omplir la programació musical d'un ajuntament i a més vendre-ho com que "en temps de crisi mantenim el compromís amb la cultura" i presentar-se dient que ho fan amb quatre xavos.
Açò no és imaginació és abusar.

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Carles Dénia al Levante-Emv

Ací teniu l'enllaç
http://www.levante-emv.com/panorama/2011/10/24/carles-denia-sorpren-amb-ritmes-jazz-samba-i-flamenc/850754.html

Ya nos queda un día menos: Decepcionante Omer

Ya nos queda un día menos: Decepcionante Omer: La primera aparición de Omer Meir Wellber (Israel,1981) ya como titular de la Orquesta de la Comunidad Valenciana ha sido el concierto gratu...

I mentrestant tenim a Pablo Heras-Casado triomfant a Berlín. Comentari de Fernándo López:
Pequeña nota de urgencia. Acaba de terminar la retransmisión, a través de la Digital Concert Hall, del último de los tres conciertos con que Pablo Heras-Casado ha debutado al frente de la Filarmónica de Berlín. Pues bien, tal ha sido su éxito en la Philharmonie que el público no ha dejado de aplaudir cuando la orquesta ha abandonado el escenario, así lo que el maestro granadino ha tenido que volver a comparecer en la sala para recibir aplausos en solitario.

En aquests moments hi ha una nòmina ben extensa de directors espanyols, entre ells algun que altre valencià, triomfant en els millors auditoris europeus i nord-americans. Però ací tenim altres preferències...

Després del concert

Com podeu veure a la foto, després del concert convidàrem a pujar al escenari al públic. Allí estiguérem intercanviant opinions i sensacions del concert.





Finalment les obres que escollí el públic foren les de Rossetti, M. Arnold, Bela Bartok i A. Part. D'aquestes, segons ens comentaren, la de Bela Bartok fou la que més agradà.
A l'escenari compartírem alguna cosa més que opinions:

diumenge, 23 d’octubre del 2011

article interesant a El País sobre l'Elektra al Teatre Reial

Daniel Verdú firma un article interessant al voltant de les representacions d'Elektra al Teatre Reial de Madrid i el paper de l'orquestra en aquestes.  Però les reflexions del crític van molt més enllà d'una mera crítica i planteja preguntes i obre temes ben interessants. Al nostre parer, el tema dels directors no ho acaba de plantejar amb la valentia suficient, o no amb la claredat que ens agradaria. Fa temps escoltàrem a un bon director valencià dir-li a un director valencià mediocre -que estava pràcticament insultant als músics- "no són ells, eres tu qui no s'entera". Sovint els alts i baixos de l'orquestra no són tals, sinó els alts i baixos de la qualitat dels directors que per allí passen; o els alts i baixos d'un mateix director. Molt es parla del nivell de les orquestres espanyoles, però probablement si el sistema de selecció dels directors, sobretot els titulars, canviara i es buscara una major excel·lència ens portaríem més d'una sorpresa. Clar, i darrere d'una mala elecció d'un director estan ja els polítics que ocupen llocs per als quals sovint no estan gens preparats. Llavors, caldria que no es fixàrem tant en l'orquestra i en els músics que la conformen i alçar la vista cap els despatxos, possiblement és allí on no s'està a l'altura.

dissabte, 22 d’octubre del 2011

Ya nos queda un día menos: Una noche en Les Arts

Ya nos queda un día menos: Una noche en Les Arts: El pasado sábado 15 tuve la oportunidad de participar en una de las jornadas de puertas abiertas organizadas por el Palau de Les Arts. Una i...

primeres conclusions concert d'ahir a Oliva

Les primeres valoracions: nosaltres ens ho vàrem passar bé fent música, i pel que ens comentaren i pel que poguérem veure, el públic també s'ho passà bé. Especialment grats foren els comentaris del públic jove, xicons adolescents que no havien estat mai en un concert de música clàssica, els quals tombaren el mur dels prejudicis que molts joves tenen, i com ens comentaren "no ens havíem imaginat mai que açò fóra així".

divendres, 21 d’octubre del 2011

Enllaços del concert d'aquesta vesprada a Oliva

Adjuntem alguns enllaços on apareix anunciat el noncert d'aquesta vesprada a les 20'30 al Teatre Olimia
http://www.ondanaranjacope.com/agenda/ver_evento.php?CodEvento=15016
http://www.kulone.com/ES/Event/2666381-Concert-A-la-carta-del-Llevant-Ensemble
http://www.comunitatvalenciana.com/ag/oliva/concierto-a-la-carta-del-llevant-ensemble-teatro-olimpia-oliva-0
http://www.cronicadelasafor.com/cronica/web_php/index.php
http://www.dibagati.com/2011/10/concierto-a-la-carta-del-llevant-ensemble-teatro-olimpia-oliva-21102011-21102011-12/
http://www.gentedelasafor.net/agenda/evento-2935.html

Declaracions del director de l'Orquestra de València

Yaron Traub i l'orquestra de València comencen hui la temporada. Recordem que a tota Europa ja fa més d'un més que han començat. Segons Traub l'orquestra i ell mateix en els darrers anys no s'han relaxat. Haguera estat bé per part d'ell! cobrant 19.000 € per concert i relaxar-se (eufemisme que tots sabem que significa). De totes formes, per constatació directa sabem de la valoració positiva que hi ha del director israelita entre els músics de l'orquestra i els oients, inclosos nosaltres en les dues vessants.

dijous, 20 d’octubre del 2011

L'absència de notícies sobre música clàssica als mitjans de comunicació

Entre les nombroses mancances al voltant del món de la música clàssica, potser una de les més notòries és la poca notorietat als mitjans de comunicació. A la premsa escrita valenciana les notícies es limiten a la crítica o la notícia dels dos edificis de la capital: Palau de la Música i Palau de les Arts (ara tot són palaus!). A nivell geogràfic més reduït a allò que ocorre a la capital de comarca, i sovint ni això. A més, aquells periòdics aparentment més progressistes tenen com a segell característic la inclusió de músiques fora del sistema comercial i la eliminació completa de la música clàssica, i mal que ens sap als qui en som lectors. Correspon aquest tractament al volum d'alumnes al conservatori? als aficionats que d'una forma o altra estan involucrats a les nostres bandes? a l'augment d'oients de Radio Clásica? o no serà també que la crítica en concret, no ha evolucionat i ha esgotat una forma quedant-se així sense lectors? Ha deixat d'interessar la crítica o aquesta forma de fer crítica? Està clar que a la nostra premsa no tenim cap Alex Ross ni Greg Sandow.  Els crítics potser acaben fent el mateix viatge que hem fet els músics, minvar dràsticament la seua activitat per falta de renovació i pèrdua de públic. Si és així: benvinguts que ací ja ens som uns quants.

dimecres, 19 d’octubre del 2011

On An Overgrown Path: Classical music must confront its money habit

On An Overgrown Path: Classical music must confront its money habit: 'Bravo - It's a form of culture-washing. Oil companies on the Public Broadcasting System in the U.S. pioneered the whole idea of "we're spon...

Recordem que el divendres estem a Oliva

Us recordem que el proper divendres estarem al teatre Olímpia d'Oliva amb el nostre espectacle A la carta. Interpretarem obres originals per a quintet de vent i arranjaments fet ex profeso per al Llevant Ensemble. Ah, i hi hauran sorpreses!
Us esperem


dimarts, 18 d’octubre del 2011

Entrevista a Anne-Sophie Mutter

 Entrevista que apareix hui al Levante, hi ha comentaris ben interessants

dilluns, 17 d’octubre del 2011

Alverlamp: el nostre primer mecenes

L'empresa Alverlamp és la primera empresa en comprar un paquet d'abonaments, convertint-se així en el nostre primer mecenes! Alverlamp és una companyia especialitzada en la fabricació i comercialització de productes de il·luminació de baix consum. Com ens han dit des de la gerència també volem portar llum a la cultura.


www.alverlamp.es

Una entrada pendent sobre Jordi Reig

Teníem una entrada pendent sobre el etnomusicòleg saforenc Jordi Reig. Aquest ha publicat darrerament un llibre sobre el cant d'estil valencià. Arran la presentació del llibre va sortir un article a El País. Un altre saforenc que si fóra futbolista...

Article interessant i provocatiu d'Alex Ross

Ací teniu l'enllaç
listen to this

diumenge, 16 d’octubre del 2011

Entartete Musik

Entartete Musik, música degenerada en valencià, és el segell que els nazis adjudicaren a una sèrie de músiques i músics. Era la música que no s'adequava a allò que el degenerat règim nazi consideraven una música suficientment alemanya, fora de tota contaminació no ària. Entre aquestes músiques estaven incloses el jazz i la música feta per jueus. Ací teniu un exemple d'Entartete Musik, una música feta per Erwin Schulhoff, compositor jueu molt influenciat pel jazz. Schulhoff va morir al camp d'Auswitch-Birkenau. El nostre segon concert estarà dedicat a aquests músics.
Ací teniu una gravació d'un fragment de les Esquisses de Jazz interpretat pel mateix Schulhoff.


rabo y siete orejas en Xàtiva (Levante-emv)

La notícia apareix hui al Levante "Rabo y siete orejas" per a una correguda de jònecs. D'aprenents a torers, vaja. Notícia que a l'edició digital del diari podeu trobar a la secció de Cultura. Doncs sí, "rabo y siete orejas" ahir a Xàtiva, però de la Capella d'Art Music que va reunir unes tres-centes persones a l'església medieval de Sant Pere. Un temple ple gent per escoltar, entre altres obres, un concert per a clavicèmbal de M. Narro, qui va ser organista de la Seu xativina en la segona meitat del segle XVIII. Per descomptat no és notícia al diari. La nostra enhorabona a la capella, amb Josep Manel Garcia al seu capdavant, i a l'associació Amics de la Costera, que eren qui organitzaven el concert.

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Concert de l'Orquesta del Caucas

Aquesta entrada és per anunciar i explicar un comentari (no nostre) d'una entrada anterior.
El proper dia 21 d'octubre, a les 20'30, a la casa de ma Marquesa de Gandia actuarà l'Orquestra del Caucas. El concert està organitzat per Promusica. Supose que molts de vosaltres ja haureu vist a la premsa l'anunci del concert. Anunci que de ben segur es repetirà la vespra i després hi haurà, com es d'esperar per pràctiques consuetudinàries, una crítica laudatòria.
Per a dir-ho clar i ras, ens sentim en desavantatge i amb un tractament desigual. I ja no ens ve de gust justificar-nos més! Nosaltres hem actuat també per a Promúsica, a qui em d'agrair llurs esforços, i no hem tingut el tractament a la premsa que tenen els grups estrangers: ni tants anuncis ni crítica. Serà la cosa tan senzilla com allò de "quan més lluny més miracles"? Supose que companys, com per exemple els de la Capella Ducal, deuen estar en el mateix cas. Tanmateix, hem de reconèixer i agrair el tractament que han tingut amb nosaltres Radio Gandia i TeleSafor

divendres, 14 d’octubre del 2011

Comentaris concert de la Capella Ducal

Reproduïm uns comentaris d'assistents al concert de la Capella Ducal:

"Que meravella de concert, i per què no se'n fan més si són d'ací? quina llàstima!"
"És un grup d'ací? i normalment on actuen?"
"I és precís que vinga l'Orquestra del Caucas tenint gent així a casa?"

(El comentari de l'Orquestra del Caucas venia per una actuació que aquesta agrupació farà a Gandia en uns dies.)
Creiem que sobren comentaris.

The Music Salon: Music and Politics.

The Music Salon: Music and Politics: I h ave been accused of (complimented on?) being a classicist. Guilty! So I think I look at the intersection of music and politics in a rath...

Capella d'art music el proper dissabte a Xàtiva

Capella D'art Music sota la direcció de Josep Manel Garcia actuarà el proper dissabte a les 19'30 a l'església de Sant Pere de Xàtiva. Aquest grup està especialitzat en el repertori valencià del segle XVIII, sobretot de compositors de Xàtiva o lligats a la ciutat. Entre les obres s'interpretarà un concert per a clave de Manuel Narro, qui va ser organista de la Seu xativina en la segona meitat del Segle de les Llums.

dijous, 13 d’octubre del 2011

cartell per a la publicitat dels abonaments

Aquest és el cartell que hem preparat per a difondre la temporada de concerts Llevant al Raval. Ens uns dies el podreu veure per la comarca, de moment que rode per la xarxa.


dimecres, 12 d’octubre del 2011

el sentit de la música al programa de Punset







dimarts, 11 d’octubre del 2011

Com i quan efectuar els abonaments de Llevant Al Raval

Com? Després d'haver anat preguntant e informant-nos hem desestimat l'opció d'utilitzar una plataforma de micromecenatge. Per tant optem per dues possibilitats:

  1. La transferència bancària: serà aquesta la forma preferent. Un cop realitzada la transferència envieu-nos un e-mail amb les vostres dades (nom i cognom, adreça, email, telèfon), i ens indiqueu el nombre d'abonaments comprats
    El número de compte és aquest 2090 2420 59 0000550177

  2. El pagament directe. Podeu posar-se en contacte amb nosaltres i fer el pagament o reservar l'abonament i efectuar-lo a la taquilla en el primer concert. Cal fer la reserva! Els abonaments són limitats i no es poden admetre més del nombre concertat. La reserva cal fer-la enviant-nos un mail amb les vostres dades i el nombre d'abonaments que desitgeu realitzar.

Recordem el nostre e-mail: llevantensemble@hotmail.es

Al blog afegirem una pàgina on anirem fent un llistat dels abonats i d'aquells que realitzen les reserves.
En uns dies repartirem publicitat per Gandia i la resta de la comarca.
Gràcies amics,
i recordeu, fem els somnis possibles! que la vida sense música seria un error!

dilluns, 10 d’octubre del 2011

programació dels pròxims mesos de l'Orquestra de València

Aquesta és la programació d'abonament per als propers mesos de l'Orquestra de València
http://www.palaudevalencia.com/ver/168

Programa de la Temporada Llevant al Raval

La temporada Llevant al Raval comptarà amb aquest tres concerts/espectacles:

- Divendres 30 de Desembre: "A la carta"

- Divendres 24 de Febrer: "Entarte musik"
(Concert en record dels compositors perseguits pel règim Nazi, entre altres, s'interpretaran obres compostes al ghetto de Terezin i de compositors morts al camp d'Auschwitz-Birkenau)

-Divendres 20 d'Abril: "Els sons de les meravelles" (concert/espectacle basat en el Llibre de les Meravelles de Vicent Andrés Estellés)

diumenge, 9 d’octubre del 2011

fotos del assaig

Fotos de l'assaig d'ahir. Qui ha fet les fotos? a vore si ho sabeu




si en comptes de músic fóra futbolista...

Una cosa és ben certa, tenim uns músics extraordinaris a la Valldigna i a tota la Safor. Per què aquest comentari, per la notícia que Vicent Castelló Sansaloni és des de la setmana passada oboè solista de l'Orquestra Simfònica de Madrid (la del Teatre Real). l'OSM és una de les orquestres espanyoles més importants, però, més impressiona des d'on ve Vicent, que és de tocar amb l'orquestra de la Gewandhaus de Leipzig, una de les més importants d'Alemanya. L'orquestra de la Gewandhaus és una de les més antigues, i en el seu temps va estar dirigida per Félix Mendelssohn. Com Vicent hi ha altres músics a la Valldigna i a la Safor. Vicent és alumne de Fermín Clemente, oboè del Llevant Ensemble, i altres membres, així com Vicent, també han formar part de l'orquestra de Schleswig-Holstein o de la Jove Orquesta Nacional d'Espanya.
Si en compte de músics forem futbolistes...
ací teniu un enllaç on podeu llegir el currículum de Vicent Castelló 

dissabte, 8 d’octubre del 2011

La Societat Filharmònica de València compleix 100 anys

Ací l'enllaç del Levante
http://www.levante-emv.com/cultura/2011/10/08/cien-anos-filarmonica/846417.html

Segons diu la mateixa notícia del Levante la Soceitat filharmònica naixia en 1912 entre altres motius per a "intentar mantener en su ciudad a los músicos que salían de sus conservatorios pero estaban obligados a emigrar", ara mireu la programació d'enguany.

Who’s your audience? by Greg Sandow

Com sempre, molt interessant
Who's your audience?

How it usually works in classical music: You (a soloist or member of an ensemble) don’t have direct contact with the people who come to hear you. The groups that present you find your audience.
How it should be: You find — and build — your audience yourself. Or play a big part in doing that. Then you’ll have an audience that’s really your audience — fans who’ll reliably come to your concerts, donate money, and buy your recordings. Msybe they’ll even finance your recordings before you go into the studio....
 

divendres, 7 d’octubre del 2011

article de El País sobre la construcció d'auditoris, palaus de congresos...

El que li falta a l'article és la pregunta: i els que van fer aquests edificis tenien en ment que s'havia d'omplir d'activitats culturals, i que els que ens dediquem a la cultura cobrem, exactament com ho fan els electricistes, els notaris o els collidors de taronja? No era primer crear un hàbit de consum cultural, unes estructures econòmiques al voltant de la cultura per a què aquesta no estigués lligada absolutament a la subvenció, recolzament als artistes locals, etc.?

a la Safor la música clàssica professional exclosa del 9 d'Octubre

Si peguem un colp d'ull a les activitats programades per a les celebracions del 9 d'octubre als pobles de la Safor, podrem comprovar com la música clàssica feta per grups professionals no hi apareix. No anem a fer comentaris de per què, ni tampoc a què es deu, massa que n'hem parlat... 
Pengem ací un enllaç de Las Provincias on es repassa somerament les diferents activitats programades.

dimecres, 5 d’octubre del 2011

El concert de música clàssica de la Fira

Si has obert aquesta entrada pensant en una crítica de la interpretació o de la música del concert, siga aquesta descriptiva o valorativa, pots deixar de llegir. No és el nostre propòsit. Volem assenyalar altres circumstàncies. Si ahir un va veure o escoltar les televisions o les ràdios locals, i segurament hui llegir la premsa escrita, no va poder escoltar cap referència del concert. Cap. La qüestió no es posar-nos ara a criticar els mitjans de comunicació per no fer-ho. El problema rau en què no apareix perquè no interessa a la major part de la gent, l'actuació no ha tingut cap transcendència social, ni la d'enguany ni la de l'any passat. No ens enganyem, ha sigut una actuació cara tenint en compte el públic que atrau. També podem dir que en comparació amb altres espectacles i pel nombre de músics que hi havia era ben barata. Tanmateix, el problema no va per aquest camí. La qüestió és que ens podem donar per morts. Un espectacle deficitari sense demanda ni influència en la ciutadania, molt mal ens sap pel que ens pertoca, però té els dies comptats. Per molt que pogam al·legar que la cultura no s'ha de valorar en termes mercantilistes, que és cosa certa però caldrà admetre també que fins un cert punt.
Problemes de programació, concepte desfasat de "concert", imatge deslligada de la societat, mala publicitat, la manca de programació continuada, etc., molts aspectes que tractar i una realitat: en aquest moments la música clàssica a Gandia i a la comarca de la Safor està en via morta. I si hi ha algun dubte mireu la programació cultural d'aquest trimestre.
Esperem que amb propostes com la nostra i d'altres grups amb la sempre benvinguda ajuda dels companys de les arts (en el nostre cas de Pluja Teatre), associacions i administracions públiques capgire les presents circumstàncies.


dimarts, 4 d’octubre del 2011

Artcicle Scherzo: El estado de las orquestas

"Como un reo con la cabeza en una guillotina a la que se le ha encasquillado la cuchilla a medio camino, las orquestas sinfónicas parecen vivir el inicio de esta nueva temporada debatiéndose entre suplicar una última voluntad o elevar una plegaria. El curso pasado fue el más calamitoso del que se tiene recuerdo y son muy pocas las orquestas que se han podido lanzar a sus giras y actividades veraniegas con una cierta tranquilidad acerca de lo que sucedería a la vuelta de vacaciones.

Echemos un vistazo al índice de siniestralidad de lo que llevamos de 2011."

http://www.scherzo.es/revista/2011/octubre/reportaje/estado-las-orquestas

Palau de les Arts: "encara no hi ha cap decisió presa"

De les declaracions d'un representant de la Conselleria sobre el futur del Palau de les Arts el més significatiu és la paraula "encara". És a dir, de moment no s'ha pres cap decisió, però tot vindrà al seu temps. Esperem que el que es decidisca siga assenyat.
Ací teniu l'enllaç del diari digital L'informatiu amb la notícia sobre el Palau de les Arts

dilluns, 3 d’octubre del 2011

Abonaments de la Temporada LLevant al Raval

Aquestos són els preus dels abonaments de la temporada Llevant al Raval.

- Cada abonament valdrà 12€, i amb aquest l'abonat tindrà dret a una entrada en cadascun dels tres concerts. Els 12€ corresponen a 6€ per entrada, però per ser aquesta la primera temporada regalem un concert per als abonats.
- Amb la compra d'un paquet d'abonaments de 120€ es tindrà dret a publicitat en els cartells, el programa de mà i en el nostre bloc.
- Per una compra d'un paquet de 240€, o superior, estem oberts a negociar altres tipus de compensació publicitària.
- El preu d'una entrada en taquilla serà de 7€.

Els concerts/espectacles seran en aquestes dates:
Divendres, 30 de desembre
Divendres, 24 de febrer
Divendres, 20 d'Abril
Per descomptat, sempre al Teatre del Raval.

En un principi la forma de fer efectiu l'abonament havia estat pensat mitjançant una plataforma de micromecenatge. Però hem rebut reticències per part de gent interessada en abonar-se, aquestos prefereixen fer el pagament per transferència bancària o directament i no mitjançant aquest tipus de plataformes. Per tant, en aquest moments ens declinem per la transferència o el pagamament directe, però deixem la porta oberta a fer-ho mitjançant una plataforma de micromecenatge. Envieu-nos les vostres preferències mitjançant l'enquesta que pengem al nostre perfil de facebook.

Fem-ho possible, perquè la vida sense música seria un error!

Repensar certs mites

Conclusions de repensar algunes coses que senzillament les donem com certes sense reflexionar sobre elles: 
- Una música excel·lent i una interpretació memorable no són per si mateix suficients per fer augmentar o mantindre el públic.
- Es pot augmentar el públic experimentant amb diversos mètodes, però no tenim la seguretat que aquest nou públic es mantinga en el temps amb un concepte "tradicional" de concert.
- Sovint els canvis per aconseguir més public proporcionen més fidelitat del públic ja existent, però no en creen de nou.
- Els grups aparentment experimentals i transgressors sovint amaguen darrera aquesta aparença unes estructures i un comportament enconadament conservador.
- La recerca de nous públics pot ocasionar la pèrdua del públic ja existent.
- La recerca efectiva de nous públics requereix no sols canvis en la programació (com sovint ocorre), sinó canvis en les estructures del grup, la mentalitat i el concepte de "concert" i la relació músic/públic.

diumenge, 2 d’octubre del 2011

L'audàcia i no el conformisme és la clau. Notícia del New York Times

Fa unes setmanes en un dels enllaços podíem llegir les dificultats per les quals està passant la Brooklyn Philharmonic, una de les orquestres més importants de Nova York. I fa una setmana penjàvem una entrada dedicada a l'ensemble Alarm Will Sound. Una orquestra amb problemes i un ensemble d'èxit. Doncs sembla que els responsables de l'orquestra han apostat per un canvi, com apareix hui a la premsa han contractat a Alan Pierson, director d'Alarm Will Sond per capitanejar uns "nous temps". Entre els projectes destaca la col·laboració amb l'artista hip-hop Mos Def. En altres llocs esperant que escampe el temporal... però compte que les avingudes sovint no deixen res en peu.
Ací teniu l'enllaç del New York Times

video Nederlands Blazer Ensemble

Quin lloc! quin ambient! i quins músics!


Do you think I'm doing this for my health? by Elaine Fine

Do you think I'm doing this for my health?

Doing musical things without monetary compensation can be healthy. But it can also be unhealthy. Our greater culture really does use money to determine value, and, unfortunately, it devalues things that are offered for free. People assume that a free concert, for example, might not be as good as a concert that has an admission charge. They are often wrong. Sometimes sponsoring entities make it possible for concerts to be free for audiences by paying the musicians and paying for the venue. Sometimes musicians like to play concerts as a community service, and they donate their services...

Article sobre la predisposició del públic i dels músics davant concerts "gratis" o pagant una entrada.
 

dissabte, 1 d’octubre del 2011

Previsió per a Octubre

Comencem el mes d'octubre i sembla que hi haja un poc més d'activitat que en el mes anterior, que, per cert, tampoc és molt difícil. Si les nostres informacions no són errònies per aquest mes hi ha programats aquests concerts:
1. El dia 3 tenim el concert de la Fira de Gandia ofert per l'Orquestra d'Elx, la qual interpretarà una sèrie de fragments de sarsueles del mestre Serrano. Serà a les 18'00h.
2. Concert de la Capella Ducal el dia 11 a les 19'30. El concert es realitzarà a la Seu, i s'emmarca en els actes de commemoració de la reinstal·lació de la col·legiata
3. El nostre concert amb l'espectacle "A la carta" el dia 21 a les 20'30 al Teatre Olímpia d'Oliva.