Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dijous, 27 de setembre del 2012

Fusteriada: una mirada musical a Joan Fuster

Joan Fuster
A partir d'aquesta setmana i fins el concert del dia 9 de novembre, anirem penjant una sèrie de posts dedicats a Joan Fuster i la seua relació amb la música. Avisats esteu! 
Per què hem decidit fer un programa sobre l'homenot de Sueca? és molt senzill, perquè va escriure molt i molt bé sobre la música, els músics, i en general sobre el fet musical! Com a lectors de l'obra fusteriana descobrir la seua vessant musical ens ha deixat perplexos. No cal anar amb hipocresies, ho desconeixíem. I creiem que podem ajudar a donar a conèixer aquesta vessant bastant desconeguda de l'assagista de Sueca. Per aconseguir aquest propòsit gaudirem de la col·laboració experta d'Isidre Crespo, gran coneixedor de l'obra i la persona de Fuster, i, sense dubte, qui més i millor coneix els escrits musicals. 
Fuster tenia unes preferències musicals ben concretes, i un gust refinat. Basant-nos en els seues escrits hem fet una selecció d'obres d'allò que entrava dins les seues preferències.
El títol del concert/xarrada -FUSTERIADA- fa referència a les famoses Shubertiades. Vetllades musicals on una sèrie d'amics i amants de la música i les arts es reunien al voltant de Schubert i al seua música, deixant anar la conversa, la música... Plantegem aquesta vetllada del proper 9 de novembre en aquestos termes, nosaltres fem música i Isidre ens parlarà del Fuster melòman, però no amb un format estàtic. Us convidem a participar, a comentar, a debatre, refutar els plantejaments de Fuster, els nostres... deixar anar la conversa. Segurament és com li haguera agradat a Fuster, tan aficionat ell a les tertúlies. Sabem que es difícil trencar el gel, però sentiu-vos lliures de participar, de dissentir.
Com sempre al Teatre del Raval de Gandia, on ocorren en miracles.
Per concloure. Fuster, en una carta a Raimon li deia que volia que el dia del seu traspàs, mentre el vetllaven i al funeral, sonara música de Mozart. Després d'escoltar aquesta música el comprenem perfectament.