Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dilluns, 10 de febrer del 2014

Sabeu qui va estudiar música?

Arran de la publicació a les xarxes social d'aquesta foto de l'actriu Debby Reynolds tocant la trompa, hem pogut constatar la curiositat que desperta saber quins personatges famosos han estudiat música. Compartim la curiositat, així que hem fet una xicoteta recerca. No us penseu que a partir dels perfils biogràfics anem a extraure conclusions sobre les bonances de l'estudi de la música, que si millora la creativitat, que facilita l'aprenentatge de les matemàtiques, la creació en grup, etc. No. No anem per aquestos viaranys, és senzillament curiositat. I certament ens hem trobat amb alguna sorpresa que altra.
No citarem personatges de sobra coneguts i dels que ja hem parlat, com el cas de Einstein, o el darrer premi Nobel de medecina, Thomas Südhof o Woody Allen.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Alan_Greenspan_color_photo_portrait.jpg
Alan Greenspan
Comencem amb una de les sorpreses, que no ens ho hauríem imaginat ni ara ni mai. El en un temps tot poderós Alan Greenspan, director de la Reserva Federal dels Estats Units, va estudiar clarinet a la Julliard School, quasi res! Es va decantar cap al Jazz, essent un dels seus companys d'estudis Stan Getz! Compaginà el clarinet amb el saxo, i va arribar a formar part de la banda de Woody Herman. No volem, perquè no sabem, especular sobre economia, l'amic Toni Cunyat ho pot fer per nosaltres. Però després de veure el que Greenspan va deixar fer als bancs i on ens ha portat tot això, segurament ens haguera anat millor si s'hagués decantat cap a la música i no a l'economia.
File:Condoleezza Rice cropped.jpgAl món de la política trobem a gent tan important com, per exemple, Richard Nixon, que tocava realment mal el piano. Però també hi ha polítics destres al teclat, possiblement la més important de totes, pel càrrec que va ostentar a l'administració de Bush i per tocar bé el piano, és Condoleeza Rice. Com a Secretaria d'Estat del EUA, va ser una mena de dóna de ferro, protagonista de la política internacional de l'administració Bush. Segons sembla va ser una mena de xiqueta prodigi, va dependre música abans que a llegir i escriure, i durant anys el seu somni era ser concertista de piano.


Gere playing trumpet in The Cotton ClubEntre els actors i actrius trobem un munt de gent amb formació musical. Tenim per exemple a Richard Gere, qui va estudiar trompeta, i no ho feia malament. A les escenes de la pel·lícula de F. F. Coppola Cotton Club, on Gere ix tocant la trompeta, la trompeta que sona és ell mateix, no es limita a fer un play back. Però a més, sap tocar el piano i la guitarra. Ah! la seua companya a Pretty Woman, Julia Roberts, tocava el clarinet a la banda de l'institut.
Però entre els actors destaca Clint Eastwood, l'actor i director el podem veure en més d'una pel·lícula tocant el piano. Eastwood interpreta majorment Jazz i Blues. Sembla que en la seua joventut es guanyava el pa tocant el piano pels bars. Ací un vídeo amb audio i photos on podem escoltar a l'actor i una banda de jazz.


Samuel L. Jackson
Instrument Played: Trumpet / French Horn
Entre els actors trobem a un parell de trompistes, com Samuel L. Jackson o Ewan McGregor. Si Samuel tocava com ho feia Ewan, van fer molt rebé en dedicar-se a actors. I disculpeu la crueltat.


Neil Armstrong inside the Lunar ModuleI bombardins? hi ha algú que tocara el bombardí? Doncs sí, i no un qualsevol. Neil Armstrong, el primer home que va posar un peu a la lluna tocava el bombardí.
http://www.famososvalencianos.com/wp-content/uploads/mariajosecatala1.jpgEntre els valencians també trobem algun que altre polític amb estudis musicals. Així, Serafín Castellano tocava el fliscorn a la banda del seu poble. I la consellera d'Educació Mª José Català estudiava oboè.  Famós va ser el piano del català Narcís Serra. Deuen haver més polítics i gent coneguda del País que han estudiat música, però els desconeixem.
Ens deixem a moltíssima gent, com Bill Clinton (Saxo), Areta Franklin (tuba), Neli Furtado (trombó),  Tom Selleck (saxo), Halle Berry (flauta), ...

2 comentaris:

TdlH ha dit...

Ara, al revés: músics que no sabien solfa, com Pavarotti. Per exemple, crec qu'a Dave Brúbeck li aprovaren la carrera de piano encâ que li costava prou llegir...

Unknown ha dit...

D'eixos també hi ha, però no saber llegir música és no saber-ne?