S'ha publicat els darrers dies l'anuari de la SGAE per al 2011. Malgrat les dificultats tècniques per quantificar, l'estudi dóna una visió relativament acurada del panorama artístic de l'estat.
Resulta preocupant com els mitjanç de comunicació locals no tinguen una visió crítica un poc més desenvolupada. O els pot el chouvinisme. Al Levant-emv llegíem el següent titular: La C. Valenciana es la que organiza más conciertos de música clásica en España. Ala! ja podem traure pit. Doncs no. Què és mentida el titular? no, però tampoc és tot tan meravellós.
Com ja hem apuntat en altres llocs, les bandes de música ens salven la cara, així de clar. Som la comunitat autònoma amb més bandes i, per tant, la que més concert de banda organitza. El 28% dels concerts de l'estat es fan ací. La segona és Andalusia amb un 16%, dada que mostra la potència de l'associacionisme musical amateur valencià. Les xifres de públic encara marquen més distàncies, el 35% del públic que assisteix a concerts de banda és valencià, seguit novament per Andalusia amb un 13%. Queda clar, no?
Al Levant-emv han agafat el comput total, on amb un 16% som la comunitat autònoma amb més concerts. Tanmateix, si la mitjana té en compte la densitat de població, aleshores estem per baix d'aquesta, incloent-hi els concerts de les bandes. D'aquesta forma, Astúries i La Rioja, per exemple, compten amb un nombre major de concerts que nosaltres.
Però i si llevem l'àmbit amateur, les bandes, del comput de dades? Ah! ja fem aigües per tot arreu. Per a la música simfònica, Catalunya, Madrid i el País Basc, per aquest ordre, tenen més activitat musical. Els valencians ens situem, en tant per cent, al mateix lloc que Andalusia amb un 11%. Pel que fa a la música de cambra, Catalunya, Madrid i Andalusia es situen davant dels valencians. La SGAE no aporta dades relatives segons la població, però tinga'm en compte una altra dada. Segons aquest anuari, la recaptació per concerts de música de cambra fou del 2'8%, que contrasta fortament amb el 30'4% de Madrid, o el 36% de Catalunya. Ens situem per baix d'Andalusia, Aragó, Castella-Lleó o el País Basc.
Totes aquestes dades no mostren un paisatge apocalíptic en relació amb la resta de l'estat. Però tampoc és com per a mostrar-nos "compions del mundo mundial". Més bé són dades discretes per al que podria ser. L'apocalipsi vindrà amb l'anuari del 2012!
Totes aquestes dades no mostren un paisatge apocalíptic en relació amb la resta de l'estat. Però tampoc és com per a mostrar-nos "compions del mundo mundial". Més bé són dades discretes per al que podria ser. L'apocalipsi vindrà amb l'anuari del 2012!
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada