Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dilluns, 4 de març del 2013

Frank Zappa sobre l'educació

Bona part de les informacions sobre aspectes d'activisme civil de Zappa les hem estretes del llibre DE LA FUENTE SOLER, Manuel. Zappa en el Infierno. Madrid: Editorial Biblioteca Nueva, 2006. 

http://static.musictoday.com/store/bands/1039/product_large/ZPCD104.JPGFrank Zappa començà la seua carrera discogràfica amb un atac directe al sistema educatiu nord americà. D'ençà l'aparició de Hungry Freaks, Daddy al disc Freak out! (1966) el tema de l'educació serà recurrent en la carrera de Zappa.
Frank posà de manifest el fracàs del sistema educatiu nord-americà, i com aquest fracàs abocava a la societat a la seua decadència, amb esclats de violència com els ocorreguts a Los Ángeles a finals dels anys 60. Zappa veu l'educació com una eina indispensable per formar ciutadans lliures i amb sentit crític, i per extensió una societat millor. I el rock com un mitjà per pregonar-ho.
Però que siga el mateix Zappa qui ens diga que pensava ell del sistema educatiu d'aleshores:

La societat paga per tindre un sistema educatiu de merda, perquè mentres més imbècils isquen, més fàcil serà vendre'ls o furtar-los alguna cosa, fer-los assalariats submisos.

El nostre sistema escolar prepara als estudiants per a què siguen ignorants amb estil: ignorants funcionals. No es prepara als estudiants per a què puguen enfrontar-se a determinades coses, com la lògica. No se'ls dóna criteris amb què discriminar entre allò bo i allò roín de qualsevol producte o situació. Estan preparats per a funcionar com màquines autòmats que compren productes i conceptes d'un complexe militar-industrial multinacional que necessita un món de babaus per a sobreviure.

Per a Zappa queda clar que es necessita un bon sistema educatiu per a crear ciutadans amb sentit crític propi, per a crear persones lliures. Però Zappa no sols es mostra crític amb els governants -que ho és i molt!- sinó també amb la mateixa societat acomodatícia

Deixa l'escola abans que et podrisca la ment per estar exposat a un sistema educatiu mediocre. Oblida't del títol i ves a una biblioteca i educa't a tu mateix si és que tens collons per a fer-ho! Alguns de vostès pareixen robots als qui els diuen que llegir!

Freak out és del 1966. Després de tants anys té més que collons (per dir-ho com ho diria Zappa) que aquelles paraules i exabruptes encara hagen d'estar vigents, al menys en part.
Un vídeo de Hungry Freaks out, la primera cançó del primer disc de Zappa amb els Mothers of Invention. Òbviament la sonoritat és la típica dels grups de rock de finals del seixanta. Comença la cançó amb aquest versos
Mister America
passa de llarg
per les escoles que no ensenyen



Aquest altre vídeo és una actuació del grup del fill major de Zappa, Dweezil Zappa, interpretant la mateix cançó.


I per concloure Zappa parlant en una entrevista sobre el sistema educatiu americà. El vídeo és d'una qualitat molt roín, però s'entén el que diu, que és el que importa. (En anglés)