Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dimarts, 5 de juny del 2012

Monumentum pro Gesualdo

Tant Picasso com Stravinsky feren una sèrie de relectures d'obres "clàssiques" de la pintura i la música. Sospitem, per la cronologia, que és el rus qui va ser influït pel genial pintor andalús.
File:Las Meninas, by Diego Velázquez, from Prado in Google Earth.jpgDe Picasso és de sobra conegut el seu quadre sobre les menines, més correctament els seus quadres, perquè en són un total del 58 els dedicats a l'obra de Velázquez.
Segurament molt de vosaltres conegueu aquestes pintures del malageny, es troben en diferents contextos: publicitat, il·lustrant llibres, etc. Però la visita que efectua Stravinsky als madrigals del peculiar Carlo Gesualdo ni molt menys és tan coneguda. La música del rus ens encaterina pel seu neoclassicisme discret, decorós. Per contra Gesualdo us podrà agradar o no, però la seua sensualitat i voluptuositat, el seu menierisme per parlar amb propietat, no us serà indiferent.

 El primer vídeo correspon a l'obra d'Stravinsky Monumentum pro Gesualdo, dirigida per ell mateix. Per cert, la imatge que apareix al vídeo és un retrat de Gesualdo.



El segon vídeo correspon al madrigal Beltá, poi che t'assenti. No penseu que hi han notes desafinades o mal escrites (errors de composició), que és el que van creure més d'un musicòleg del segle XIX, aquesta música és així, és Gesualdo. Després d'escoltar-ho podreu entendre la fascinació que sentia Stravinsky pel príncep de Venosa




2 comentaris:

Jesus Eduard Alonso i López ha dit...

Gràcies per l'obsequi d'històries, matisos i consells musicals.

Unknown ha dit...

Gràcies, fem el que bonament podem.