Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dimecres, 2 de novembre del 2011

Ressenya gravació de la Gran Partita del Consortium Clasicum

Amb aquesta entrada estrenem una nova sèrie d'entrades. Aquestes seran ressenyes de CDs de música per a ensembles de cambra publicats que, per una raó o altra, ens semble interessants.
Que millor que començar amb la Serenata nº 10 de Mozart, més coneguda com la Gran Partita. El vídeo correspon al primer adagio, música ben coneguda per estar inclosa en la pel·lícula Amadeus.
Els CDs (aquesta edició és de 2 CD) inclou les serenates 11 i 12, i els divertimentos K. 213, 240, 252, 270. Les Serenates foren compostes entre 1781 i 1784, i els divertiments entre 1775 i 1777. La distància temporal no és gran, però en un compositor d'una evolució tan extraordinària és un temps a tenir en compte, podem apreciar evolucions estilístiques entre les serenates i els divertiments.
La gravació és deu al grup alemany Consortium Clasicum. Interpretació correcta, sense estridències, solvent. Ens deixa gaudir de la música sense que aquesta siga una excusa per al lluïment personal dels intèrprets, centrant l'audició en la música i no en efectismes individuals. El grup sona compacte, "massís" en la millor tradició alemanya, sense deixar-se portar per sonoritats de produccions a la berlinesa, tradició sorgida en temps de Karajan, on el paper dels enginyers era més que patent . L'oient podrà copsar fàcilment la diferent actitud estètica cap a la serenata i el divertimento que realitza Mozart, motivat per la finalitat a la qual estava destinada cadascuna d'aquestes, composicions semblants però de caràcter diferent. Els músics del Consortium Clasicum ho transmeten perfectament.
Trobem a faltar en algun moment un poc d'atreviment, de risc. La correcció sovint comporta aquest excés. Però no és en cap moment una interpretació avorrida o sense interés.
Tot aquell qui vulga endinsar-se en la música de cambra escrita per Mozart per a instruments de vent, trobarà en aquesta edició un bona companyia per a fer aquest plaent viatge.  

MOZART, W.A.: Serenades / Divertiment. Consortium Clasicum. EMI. (nº catàleg  0724356939257)



(No us espanteu per la imatge del vídeo, només premeu play veure la caràtula del CD)